PEMERIKSAAN CEMARAN Escherichia coli, Shigella sp DAN Salmonella sp PADA SUSU SAPI PERAH YANG DIPEROLEH DARI PETERNAKAN ASAM KUMBANG KECAMATAN MEDAN SELAYANG

Authors

  • Zuhairiah Zuhairiah Program Studi D3 ANAFARMA, Universitas Sari Mutiara Indonesia
  • Siti Maimunah Program Studi D3 ANAFARMA, Universitas Sari Mutiara Indonesia
  • Maringan Silitonga Badan Pengawasan Obat dan Makanan

DOI:

https://doi.org/10.51544/jf.v8i1.2785

Abstract

Milk is a drink that is mandatory for consumption by the public, especially for children, therefore, milk must be free from contamination with Escherichia coli, Shigella sp and Salmonella sp bacteria, through the tools used are not clean, the environment is dirty, the hands of workers, and others. This study aims to determine the presence or absence of Escherichia coli, Shigella sp, and Salmonella sp bacteria in Dairy Cow Milk obtained from the Asam Kumbang Farm, Medan Selayang District. The research sample was ten samples of milk from dairy cows in one farm with different cows which were treated with two aseptic and non-aseptic treatments. The research method used is descriptive research with MPN (Most Probable Number) method to count coliform bacteria followed by an examination of LB, BGLB, EMBA media, gram staining, biochemical tests, IMVIC tests, and user testing methods on samples of Shigella sp and Salmonella bacteria sp followed by an examination of NB, SCB, SSA media, gram staining, biochemical tests, and IMVIC. The results showed that one aseptic sample A and 3 non-aseptic samples A, B, C had Escherichia coli bacteria in dairy cows' milk. The quality of milk must comply with the requirements of SNI 3141.1:2011 Fresh Milk Quality and the Maximum Limit of Microbial Contamination in SNI 7388-2009 Fresh Milk.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Simamora, Devi. 2014. Identifikasi Staphylococcus aureus Pada Susu Sapi Perah yang Diperjual belikan Di Peternakan Asam Kumbang Kecamatan Medan Selayang. Universitas Sari Mutiara Indonesia Medan. Hal.28.

Prasetya, Haryadi. 2012. Prospek Cerah Beternak Sapi Perah. Pustaka Baru Press: Yogyakarta. Hal.19.

Rahmat. 2016. Penetapan Kadar Karbohidrat pada Susu Sapi Perah Murni yang Dijual Di Jalan A.H. Nasution Medan 2016. Universitas Sari Mutiara Indonesia Medan. Hal.1.

Moch, Makin. 2011. Tata Laksana Peternakan Sapi Perah. Graha Ilmu.Yogyakarta. Hal.2.

Yuswananda, Nindya P. 2015. Identifikasi Bakteri Salmonella sp Pada Makanan Jajanan Di Masjid Fathullah Ciputat Tahun 2015. UIN Syarif Hidayatullah Jakarta. Hal.3.

Afriansyah, I. (2016). Identifikasi Bakteri Escherichia coli pada air minum isi ulang di Kecamatan Padang Selatan. Jurnal FK Unand. Hal. 1.

Pratiwi, Dyah A. 2018. Personal HigienePemerah Susu Sapi dan Pemeriksaan Kandungan Salmonella sp. Pada Susu Sapi Perah dari Beberapa Lokasi Peternakan Sapi Perah Di Kota Medan Tahun 2017. Hal.25.

Rahayu, S. Afrianti. 2017. Uji Cemaran Air Minum Masyarakat Sekitar Margahayu Raya Bandung Dengan Identifikasi Bakteri Escherichia coli. Jurnal Akademi Farmasi Bumi Siliwangi. Vol.4 No.2 Hal.26.

Putri, D, Naftalena. (2015). Identifikasi Bakteri Escherichia coli Pada Es Batu yang Dijual Warung Nasi Di Kelurahan Pisangan tahun 2015. Jurnal. Universitas PGRI Palembang. Hal.26.

Susanti, Ary. 2011. Daya Antibakteri Ekstrak Etanol Daun Beluntas (Pluchea indica less) terhadap Escherichia coli Secara in Vitro. Universitas Airlangga Surabaya. Hal. 9.

Tantri, Bunga U.N. 2016. Identifikasi Bakteri Escherichia coli, Shigella sp, Dan Salmonella sp Pada Air Sumur Di Wilayah Pembuangan Limbah Tahu Dan Limbah Ikan Kota Bandar Lampung. Universitas Lampung. Hal.11.

Hasrawati. 2016. Tingkat Cemaran Bakteri salmonella sp Pada Daging Ayam Yang Dijual Di Pasar Tradisional Makassar. UIN Alauddin Makassar. Hal.13.

Widiyastutik, Verry Shinta. 2013. Kepekaan Escherichia coli dari Susu Kambing Peranakan Etawa terhadap Antibiotika. Fakultas Kedokteran Hewan Universitas Airlangga. Hal.32.

Rahmi, Erdiansyah. 2015. Isolasi dan Identifikasi Genus Salmonella dan Shigella dari Fese Orang Utan Sumatera (Pongo abelii) di Pusat Reintroduksi Orang Utan. Fakultas Kedokteran Hewan Universitas Syiah Kuala, Banda Aceh. Hal.41.

Latifa, Octafika H. A. 2015. Identifikasi Bakteri Escherichia coli pada Susu Sapi Segar dan Susu Sapi Cair Kemasan Ultra Hight Temperature (UHT) Di Kecamatan Mampang Prapatan Tahun 2015. UIN Syarif Hidayatullah Jakarta. Hal.35.

Alang, H. (2015). Deteksi Coliform Air PDAM di Beberapa Kecamatan Kota Makassar. Jurnal Jurusan Pendidikan Biologi, FMIPA, STKIP-PI.Makassar. Hal.23.

Downloads

Published

2022-11-03